Blog

FIRST® DIVE℠ presented by Qualcomm

FIRST Robotics Competition Türkiye – Blog

2024 KitBot’a Yeniden Bakış ve Önümüzdeki Dönem

Geçen yıl, takımlara temel bir robot tasarımı, parçalar ve sezonun oyununa uygun bir robot inşa etmeleri için talimatların verildiği KitBot konseptini tanıttık. Biraz zaman ayırarak 2024 KitBot ile ilgili geri bildirimleri ve 2025 sezonu için yaptığımız bazı iyileştirmeleri paylaşmak istiyoruz.

KitBot’un ana hedeflerinden biri, çıtayı yükseltmeye yardımcı olacak temel bir tasarım ve kaynak sağlamaktı. Takımların üzerinde yineleme yapabileceği ve geliştirebileceği bir başlangıç noktası sağlaması amaçlanmıştı. Özellikle oyundaki tüm görevleri yapamayacak şekilde tasarlandı. Team 118 tarafından bize sağlanan verilere göre, 2024 sezonunda yarışan 528 KitBot vardı, yani takımların %15’i.

2024 Geri Bildirimi

Sezon sonu anketimizde hem öğrencilere hem de mentorlara KitBot hakkında çeşitli sorular sorduk.

Vurgulamak istediğimiz ilk soru, takımların KitBot’u neden inşa ettikleriyle ilgili. Anekdot olarak duyduğumuz bir şey, bazı takımların KitBot’u yalnızca yeni öğrencilerin ve mentorların eğitimine yardımcı olmak için inşa etmeyi seçtikleri ve bu robotu etkinliklerde kullanmayı planlamadıklarıydı. Bu veriler, önemli sayıda takımın bunu yaptığını gösteriyor ki bu da KitBot’un amaçlanmamış bir faydasıdır.

Ayrıca her takımın KitBot ile ilgili genel deneyiminin nasıl olduğunu ve memnuniyet düzeylerini anlamak istedik. Aşağıda gösterildiği gibi, Öğrencilerin %66,2’sinin ve Mentorların %73,13’ünün KitBot’tan Memnun ya da Çok Memnun olduğunu görebilirsiniz.

Takımlara KitBot üzerinde yineleme yapıp yapmadıklarını da sorduk. Yukarıda belirtildiği gibi, KitBot’un takımlar için bir başlangıç noktası olması amaçlanmıştı, ancak biz gerçekten takımların iyileştirmeler yaptığını görmek istedik. Yanıtlara göre çoğu takım bunu yaptı.

2025 Planlanan İyileştirmeler

Topluluğumuzdan gelen tüm geri bildirimleri ve ilk KitBot’umuzdan çıkardığımız dersleri dikkate alarak, süreci ve ekiplerin deneyimini iyileştirmek için bazı değişiklikler planladık.

KitBot tasarım sürecinde, takımların daha güvenilir bir KitBot ile başlamasını sağlayacağını düşündüğümüz değişiklikler yaptık. Bu değişiklikler aynı zamanda robotun ve belirli bileşenlerin tüm maç boyunca nasıl davrandığını görmek için daha fazla test yapmamıza ve zaman içinde nasıl değişebileceğini belirlemek için mekanizma(lar) ile ömür boyu test yapmamıza olanak tanıyor. Kod ve kılavuzlarla ilgili geri bildirimler genellikle olumluydu, ancak bazı kişiler tek bir projeye sıkıştırılmış birçok yol göstermenin kafa karıştırıcı olduğunu öne sürdü. Bunu ele almak için, işleri biraz böleceğiz ve biraz farklı yaklaşımlar göstermek için bazı diller için birden fazla proje sunacağız.

Ayrıca, Kickoff öncesi iletişimimizi geliştirmeyi planlıyoruz. Bu konuda elimizde somut bir veri yok, ancak KitBot hakkındaki iletişim şeklimizin mükemmel olmadığına ve takımların belirttiklerimize dayanarak Black Tote almalarına veya almamalarına yol açmış olabileceğine inanıyoruz. Bu nedenle, şimdi başlamak ve takımların Black Tote ve Drive Base’den vazgeçme son tarihinden (24 Eylül öğlen 12:00 ET) önce karar vermelerine yardımcı olmak için daha fazla ayrıntı paylaşmak istedik.

Geçen yıl, KitBot’u inşa etmek için kullanılan Black Tote’taki öğelerin çoğunun, Veteran takımların muhtemelen zaten ellerinde bulunan veya kolayca kopyalayabilecekleri bileşenler olduğunu ve robot tasarımının özel bileşenlerle sonuçlandığını belirtmiştik. Henüz 2025 tasarımına son şeklini vermemiş olsak da, Kit içerisinde özel tasarım bileşenlerin yer alacağını biliyoruz. Ayrıca, KitBot’un mümkün olduğunca çok bileşenini Black Tote’a dahil etmeyi umuyoruz ve öğeleri tedarik etmek için aktif olarak çalışıyoruz. Bazı büyük hammaddelerin takımlar tarafından tedarik edilmesi gerekeceğini düşünüyoruz ve Kickoff’a yakın bir zamanda bir alışveriş listesi sunacağız.

Son olarak, bu yılki etkinliklere katılırken duyduğumuz en sevdiğimiz geri bildirim olan “KitBot uzun zamandır FIRST®’te olan en iyi şey” ile bitireceğiz. Biz de aynı fikirdeyiz ve KitBot’un uygulanmasında bize yardımcı olanlara ve deneyimleri hakkında geri bildirimde bulunmaya yardımcı olan herkese teşekkür etmek istiyoruz. 2025 sezonunu dört gözle bekliyoruz!