Blog

FIRST® DIVE℠ presented by Qualcomm

Bu sene 30.sezonu düzenlenecek olan FIRST® Robotics Competition etkinliği, 2015’ten 2018’e kadar Türkiye’de sezon dışı olarak organize edilmiştir. 2018’in Mart ayında ilk defa FIRST® Robotics Competition Regional İstanbul’da 37 takımın katılımıyla düzenlendi.5-7 Mart tarihleri arasında da üçüncüsü Ülker Spor ve Etkinlik Salonunda, 32 takımın katılımıyla düzenlenecek olan bu seneki etkinliğin teması ise Deep Space!

Etkinlik, öğrencilerin bilim ve teknolojiye olan ilgilerini artırmak üzere Türkiye’de Fikret Yüksel Vakfı tarafından düzenleniyor. Etkinliğin amacı; lise çağındaki gençlerin takım ruhunu, yardımlaşmayı ve sonuç yerine sürece odaklanarak, birlikte kazanmayı benimsemesidir. Öğrencilerden, belirlenen oyun ve kurallar dahilinde robotlarını yapmaları, aynı zamanda kendi iş planlarını oluşturup kaynak bularak sürdürülebilir bir takım oluşturması bekleniyor.

FRC Bosphorus Regional, 3 gün boyunca, lise öğrencilerinin yaptığı ve sahada harikalar yaratan robotları izlemek için fırsatınızın olacağı, zorlayıcı ve hem katılımcılar hem de izleyiciler için bir o kadar da eğlenceli bir uluslararası organizasyondur. Robotlar takım üyeleri ve mentorların bir araya gelmesiyle 6 haftalık bir sürecin sonunda sezonun oyununa uygun olarak inşa ediliyor. Gerçek takım çalışması, yaratıcılık ve etkili bir beyin fırtınasının ürünü olarak ortaya konulan bu robotlar, aslında her takımı bütünüyle yansıtıyor.

FRC robotları yaklaşık 2 metre uzunluğunda ve 54 kilogram ağırlığındadır. Yarışmada, kırmızı ve mavi takımı oluşturan 3’er takım, yarı basketbol sahası büyüklüğünde bir alanda birbirlerine karşı oynarlar. Turnuva sonunda sadece robot performansının değil, temsil ettikleri değerler ve topluma kazandırdıkları ile de değerlendirilen, jüriler tarafından seçilen 3 takım  ve maçlar sonunda galip gelen 3 takım olmak üzere, toplam 6 takım 17-20 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek olan Houston’daki Dünya Şampiyonası’na katılma hakkı kazanacak.

Dünyada birçok Regional’a ev sahipliği yapan ülkelerden biri olan Türkiye’de, pek çok farklı ülkeden takımın katıldığı FIRST® Robotics Competition çekişmeli maçlara sahne olurken, bir yandan da takımlar arasında dayanışma ve özverinin ne olduğunu herkese gösteriyor. Herhangi bir takıma dahil olmadan da tüm bu güzellikleri tadabileceğiniz etkinlikte seyirci olmak yerine gönüllü olarak da yer alabilirsiniz. Etkinliğe gönüllülük başvurusu yapmak için www.firstinspires.org adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik’in mükemmel bir uyum içerisinde gençlere ilham olduğu, herkese açık bu etkinliği kaçırmayın ve siz de geleceğe tanıklık edin!